Ako zvládnuť Vianoce v psychickej pohode

Vianoce by mali byť sviatkom radosti a pohody, no realita môže byť iná. Tlak médií v nás vytvára neustály pocit, že Vianoce musia byť nádherné a všetci sme šťastní. Tak to však nie je.

Pre niekoho môžu byť Vianoce aj smutné, osamelé a dokonca depresívne. Môžu spájať so smutnými udalosťami, ktoré sme zažili počas Vianoc alebo v nedávnom období ako je rozchod s partnerom, strata blízkeho, konflikt v rodine.

Ak máme na Vianoce nepríjemné spomienky, veľmi ťažko sa naladíme na pocity šťastia a radosti, ktoré od nás „vyžaduje spoločnosť“. Práveže sa budeme cítiť ešte horšie, pretože svoje skutočné pocity budeme potláčať. Na Vianoce všetko pociťujeme intenzívnejšie a preto aj bežný smútok, či zlá nálada sa môžu zmeniť na depresívne pocity beznádeje.

Ako si poradiť s depresiou na Vianoce

Dôležité je, uvedomiť si fakt, že Vianoce za pár dní prejdú a všetky tie silné emócie sa vrátia na normálnu úroveň. Navyše, určite nie ste jediný/á, kto sa na Vianoce cíti smutný. Veľa z nás nedáva najavo svoje skutočné pocity a jednoducho sa tvárime, že šťastní sme. Chceme sa ukázať pred druhými, že sme v pohode, či už kvôli rodine, známym alebo prezentovaním na sociálnych sieťach, Je to však správne ? Takéto dlhodobé potláčanie pocitov vytvára vnútorné napätie a smútok.

Povedať, že napriek tomu, že sú Vianoce, sa na ne netešíte, je úplne normálne. Práve takéto skrývanie skutočných pocitov za usmiatu šťastnú tvár rieši Bachova esencia Agrimony – Repík. Uvedomiť si svoje skutočné pocity a priznať si, ako sa cítime, hovoriť o tom, je základ psychohygieny. Bohužiaľ, nie vždy je to také jednoduché.

Ako nám môžu pomôcť Bachove kvapky so smútkom na Vianoce ?

Jednoducho. Bachove kvapky pôsobia priamo na negatívne emócie. Nie je to tak, že by sa zrazu úplne vymazali, ale usmernia nás vo vnímaní situácie. Dodajú nadhľad, racionálne zmýšľanie a zrazu sa na situáciu a seba v nej budete pozerať iným pohľadom. Možno dokonca objavíte to, čo ste ste o sebe nevedeli. S každou negatívnou skúsenosťou sa stanete silnejší a posuniete sa ďalej. To je základ Bachovej terapie, pochopiť svoje pocity a nájsť pozitívny rozmer stavu, v ktorom sa nachádzam.

bachove esencie na samotu

Negatívne pocity, ktoré nás prepadnú na Vianoce a tipy na Bachove esencie

Vianoce sú pre mňa úzkosť a stres

Vhodné Bachove esencie sú zmes na Stres, Krízová esencia Rescue Remedy alebo samostatná Bachova esencia Aspen.

Strach z Vianoc

Ak máte obavy ako Vianoce zvládnete, napr. čo sa týka rodinných stretnutí, očakávaní vašich blízkych, vypätých emócií, zvoľte zmes Strach s esenciami ako Aspen, Mimulus, Red Chesnut a Agrimony.

Pociťujem beznádej na Vianoce

Na beznádej je najvhodnejšia Bachova esencia Gorse. Ak sa vám pocity miešajú aj s apatiou, nezáujmom o okolie a cítite sa na dne svojich síl, zvoľte zmes Bachových esencií Depresia, kde nájdete všetky spomenuté esencie naraz.

Depresia na Vianoce

Nie ste v tom sám/sama. Depresia prepadá na Vianoce mnohých ľudí. Príčiny, môžu byť rôzne. Čokoľvek vám ju spôsobuje alebo ak to ani neviete pomenovať, skúste zmes Bachových esencií Depresia. Bachove kvapky ako Gorse, Mustard, Sweet chestnut a Willow vám otvoria nový rozmer v živote a pomôžu vám vyrovnať sa so smútkom.

Obavy o najbližších

Ak na Vianoce nemôžete byť so svojimi blízkymi a máte o nich strach, užívajte Bachovu esenciu Red Chestnut

Traumy z minulosti

Ak sa vám Vianoce spájajú s niečím nepríjemným v minulosti a bojíte sa, že sa vám negatívne pocity budú opäť vynárať, vyrovnajte sa s minulosťou pomocou Bachovej esencie Honeysuckle. Zimolez pomáha spracovať a uzavrieť minulosť, aby ste sa mohli posunúť ďalej.

Samota na Vianoce – ako sa s ňou vyrovnať ?

Potrebujete viac sebadôvery vo vlastnú silu osobnosti. Vianoce osamote zvládnete so zmesou Bachoviek Motivácia, Radosť zo života alebo Sebadôvera. Bachove kvapky ako Larch, Elm, Hornbeam a Agrimony vás nasmerujú na vnímanie pozitívnej stránky samoty.

bachove esencie na strach

 A nezabudnite, že každú náročnú situáciu zachráni Krízová esencia Rescue Remedy. Majte vždy Rescue kvapky doma po ruke ako prvú pomoc. Upokoja rozrušené nervy, uľudnia hádku, zmiernia panické stavy a vrátia vám emocionálnu rovnováhu, aby ste sa rozhodovali s rozumom a správne.