Prehľad Bachových esencií

38 Bachových kvetov je rozdelených do 7 skupín, ktoré predstavjú základný konflikt, ktorý nám bráni, aby sme boli v harmónii sami so sebou. V rámci každej skupiny sú jednotlivé kvety, ktoré hlbšie špecifikujú daný emocionálny problém.

Ako si vybrať správnu esenciu ?

Je dôležité, aby ste rozpoznali svoje psychické rozpoloženie, emócie, reakcie a nálady. Na základe sebapozorovania a uvedomenia si vlastných myšlienok, si esenciu môžete vybrať aj sami.

Bachove esencie na pocity strachu

Aspen / Topoľ osikový  Keď máte strach a stavy úzkosti, ale neviete z čoho pramenia. Na pocity neurčitého nevysvetliteľného strachu.

Mimulus / Čarodejka škvrnitá  Na všetky strachy z konkrétnych vecí, ktoré viete pomenovať.

Rock Rose / Devätorník peniažtekovitý  Na pocity bezmocnosti, hrôzy a hlbokých otrasov pri nehodách, nešťastiach...

Cherry Plum / Slivka čerešňoplodá  Pre ľudí, ktorá majú strach, že sa už neovládnu a vybuchnú. Na obavy z nekontrolovateľného správania.

Red Chestnut / Pagaštan pleťový  Pre ľudí, ktorí majú prehané obavy o druhých. Na pocitu neustáleho strachu o blízkych, rodinu, deti...

Bachove esencie na chuť do života

Honeysuckle / Zimolez kozí list  Pre ľudí, ktorý sa neustále vracajú v myšlienkach aj slovách do minulosti. Pomáha vyrovnať sa so smutnými udalosťami.

Clematis / Plamienok Plotný  Pre ľudí, ktorý snívajú za bieleho dňa, nevnímajú realitu, žijú vo vlastnom svete.

Chestnut Bud / Pagaštan konský  Pre ľudí, ktorý stále opakujú tie isté chyby. Nevedia sa poučiť a preto sa v živote nevedia "pohnúť z miesta".

White Chestnut / Pagaštan konský biely  Keď trpíte neodbytnými nekľudnými myšlienkami, ktoré sa vám v mysli stále vracajú.

Wild Rose / Ruža šípová  Pre ľudí, ktorý rezignovali na svoju životnú situáciu a sú apatický bez snahy o zlepšenie.

Mustard / Horčica roľná  Pomáha pri stavoch depresie a melanchólie, ktoré prichádzajú z ničoho nič.

Olive / Oliva európska  pre ľudí, ktorí sú telesne aj duševne úplne vyčerpaní. Na únavu z práce, štúdia, osobných problémov, choroby..

Bachove esencie - keď chcete byť bližšie k ostatným

Heather / Vres obyčajný  Pre ľudí, ktorí neustále rozprávajú o sebe. Potrebujú poslucháča a chcú byť stredobodom pozornosti.

Impatiens / Netýkavka žliazkatá  Pre ľudí, ktorí chcú všetko urobiť rýchlo a sú veľmi netrpezliví. Často sú nervózni a podráždení.

Water Violet / Perutník močiarny  Pre kľudných a schopných ľudí, ktorí nikdy nežiadajú druhých o radu. Je pre nich ťažké sa otvoriť druhým.

Bachove esencie - keď chcete spoznať svoju myseľ

Hornbeam / Hrab obyčajný  Pre ľudí, ktorý sa prebúdzajú bez energie. Pomáha pri prepracovanosti a psychickej únave zo zabehaného života.

Gentian / Horček horký  Pomáha ľuďom, ktorí prepadajú skľúčenosti a pochybnostiam pri zhoršení stavu. Ich rozladenie má konkrétnu príčinu.

Gorse / Útesovec európsky  Pomáha ľuďom, ktorí sa už vzdali a prepadli beznádeji. Sú presvedčení, že ich situácia je beznádejná a že im už niet pomoci.

Scleranthus / Sklerant ročný  Pre ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť medzi dvoma vecami. Chýba im vnútorná vyrovnanosť, skáču od jednej veci k druhej.

Wild Oat / Stoklas konáristý  Pre ľudí, ktorí v určitom momente svojho života nevedia ako ďalej. Napriek talentu a nemajú jasnú predstavu, čo by mali robiť a preto sú frustrovaní.

Cerato / Rožec  Pre ľudí, ktorý neveria vlastným názorom a hľadajú rady a odobrenie u druhých. Nedôverujú vlastnému úsudku.

Bachove esencie - pre život v radosti a nádeji

Star of Betlehem / Bledavka okolíkatá  Pomáha pri fyzickej a duševnej traume - pri nehodách, šoku zo zlej správy, úmrtí.

Willow / Vŕba biela  Na pocitu hnevu, bezmocnosti, sebaľútosti. Pomáha pri zlej nálade a mrzutosti. Pre ľudí, ktorí závidia druhým ich šťastie.

Elm / Brest  Pre ľudí, ktorí sú preťažení zodpovednosťou za druhých. Keď schopný človek náhle stratí sebadôveru a cíti, že už nevládze.

Pine / Borovica lesná  Pre ľudí, ktorých trápia silné pocity viny. Stále sa za všetko ospravedlňujú a berú na seba aj chyby ostatných.

Larch / Smrekovec opadavý  Pre ľudí, ktorým chýba sebavedomie. Majú pocit menejcennosti a neveria si aj keď majú určité schopnosti.

Sweet Chestnut / Gaštan jedlý  Na extrémne duševné útrapy, beznádejné zúfalstvo, silné pocity osamelosti a hlboký smútok.

Oak / Dub letný  Pre silných ľudí, ktorí strácajú silu, ale ignorujú vyčerpanie a pokračujú ďalej. Nevedia si dopriať odpočinok.

Crab Apple / Plané jablko  Pre ľudí, ktorí trpia pocitom nečistoty z niečoho. Sú príliš fixovaný na hygienu (aj duševnú). Často sa štítia telesných prejavov ako potenie, vylučovanie...

Bachove esencie - ži a nechaj žiť

Vine / Vinič hroznorodý  Pre dominantných a ctižiadostivých ľudí, ktorý chcú ovládať aj ostatných. Na kruté až bezcitné správanie voči druhým.

Vervain / Železník lekársky  Pre ľudí, ktorý sú posadnutý určitou myšlienkou, názorom.  Ich horlivé presvedčenie často vedie k napätiu a podráždenosti.

Beech / Buk lesný  Pre ľudí, ktorý su voči ostatným netolerantný. Neustále ostatným kritizujú a neprjímajú ich názory a správanie.

Chicory / Čakanka obyčajná  Pre ľudí, ktorí manipulujú s ostatnými. Myslia si, že všetko vedia najlepšie a neustále upozorňujú. Potrebujú neustálu pozornosť.

Rock Water / Voda pramenitá  Pomáha ľudom, ktorý sa na seba extrémne náročný. Potláčajú svoje fyzické potreby a často ich ovládajú dogmatické myšlienky.

Bachove esencie - keď chcete zostať sám sebou

Centaury / Zemežlč menšia  Pre ľudí, ktorý sa ľahko podriadia druhým a nevedia povedať "nie". Nechajú sa ovládať druhými.

Holly / Cezmína ostrolistá  Pre ľudí u ktorých sa objavuje žiarlivosť, zášť, hnev, zatrpknutosť až agresia. Často vnútorne veľmi trpia.

Agrimony / Repík lekársky  Na duševné trápenie, ktoré človek skrýva za usmievavú tvár. Pre veselých ľudí, ktorá vo vnútri prežívajú trápenie.

Walnut / Orech kráľovský  Pre ľudí, ktorý sa chcú chrániť pred vplyvmi a myšlienkami druhých. Pomáha prispôsobiť sa veľkým životným zmenám.