Ako sa vyrábajú Bachove esencie

Jednotlivé Bachove esencie sa vyrábajú z tzv. materskej tinktúry. Dr. Bach používal na výrobu tejto materskej tinktúry dva spôsoby - metódu slnečnej energie a metódu varenia rastlín, kvetov a výhonkov.

Slnečná metóda

Slnečná metóda sa je vo všeobecnosti pre kvetové terapia najlepšia. Využíva sa pri nej pôsobenie slnečnej energie na kvety rastlín. V Bachovej terapii sa používa na kvety, ktoré rastú počas neskorej jari a v lete, keď je slnko najsilnejšie. Kvety rastlín sa zbierajú ráno v krásny slnečný deň, keď na oblohe nie sú žiadne mraky. Vložia sa do nádoby s vodou a nechajú sa na slnku niekoľko hodín. Týmto spôsobom energia rastliny prejde pôsobením slnka do vody. Táto energizovaná voda sa potom zmieša s brandy a vznikne tak materská tinktúra pre výrobu Bachových esencií. Sila materskej tinktúry sa zachová navždy. Tento spôsob výroby používal sám Dr. Bach a dodnes tento postup dodržuje aj Bachove centrum v Anglicku.

Metóda varenia

Pre tie Bachove esencie, ktoré sú vyrábané z pevnejších častí rastlín, sa používa metóda varenia. Jednotlivé časti rastlín ako listy a výhonky sa zbierajú za skorého slnečného rána. Mali by sa zbierať tak, aby sa ich nikto nedotkol rukou. Potom sa dajú do hrnca a zalejú sa čistou pramenitou vodou. Pol hodiny sa časti rastlín varia a potom sa zmes nechá odstáť až kým voda nevychladne. Táto energizovaná voda sa scedí a potom sa doplní brandy. Materská tinktúra na výrobu esencií je pripravená na výrobu jednotlivých Bachových esencií.

Všetky rastliny na výrobu Bachových kvetových esencií okrem vínnej révy, olivovníku a rožca rastú v divokej prírode Anglicka a Walesu.  Rastú na tých istých miestach, kde ich v roku 1928 začal skúmať Dr. Bach.

Okrem esencie Rock Water/Voda pramenitá pochádzajú všetky Bachove esencie z kvetov a rastlín. Rock water je špeciálne pripravená čistá prírodná pramenitá voda. Pochádza z prameňa vo Walese.

Niečo viac o kvetových esenciách...

Ako sám povedal Dr Bach, kvetové esencie pochádzajú z rastlín "vyššieho rádu" teda od takých, ktoré majú špecifické energetické chvenie. V čase objavovania týchto rastlín bol Dr. Bach tak senzitívny, že dokázal cítiť vibrácie rastliny priložením na jazyk. Hneď vedel, ako na neho účinkujú, ako menia jeho vlastné vibrácie a v čom pomáhajú.

Takto zistil, že ak  máme v sebe energetickú disharmóniu, inými slovami povedané, naše vibrácie sú v niektorej časti oslabené a narušené, určitá rastlina má schopnosť nám túto správnu energetickú vibráciu znova obnoviť svojim vlastným chvením..

Bachova terapia kvetovými esenciami teda spočíva v obnovení správnych harmonických vibrácii nášho tela (nielen fyzického, ale všetkých jeho súčastí).

Choroba sa začína práve narušeným a oslabeným chvením v niektorej časti ľudského organizmu. Toto narušenie harmónie môže existovať dlho predtým ako choroba naozaj vznikne vo fyzickom tele. Citliví ľudia môžu toto narušenie harmonických vibrácií aj cítiť napr. aj intuitívnym pocitom, že "niečo nie je v poriadku."

Príčina choroby sa teda nachádza na úrovni nevedomých emócií, subjektívnych citových reakcií, ktoré môžu byť blokované alebo naopak prehnane intenzívne. Dochádza k narušeniu harmonických vibrácii a vzniká strach, stres, úzkosť, apatia, odovzdanosť, depresia...