Najpoužívanejšie Bachove esencie. Viete, ktoré to sú ?

Bachových esencií je 38 druhov. Každá jedna pokrýva určitý negatívny psychický stav. Bachovým esenciám sa venujeme viac ako 10 rokov a za ten ča sme zistili, ktoré esencie sú najpoužívanejšie. Podľa toho vieme, aké problémy ľudia najčastejšie riešia a čo ich trápi.

Ako sa zbaviť strachu z ľudí, tmy, výšky, hmyzu, práce

Mimulus – Čarodejka škvrnitá

Táto Bachova esencia je jednoznačne najpoužívanejšia. Mimulus je určený na strach z konkrétnych vecí. Pomáha prekonať obavy , ktoré viete pomenovať. Môžu to byť bežné strachy, ktoré prekonávame každý deň, ako napr. strach zo šoférovania, strach zo psov, z návštevy lekára. Môže to byť aj strach súvisiaci s traumou, ako strach zo straty partnera, strach z finančnej situácie, z budúcnosti.

Každý z nás nejaký strach má, niekto len prechodne, no niektorí ľudia môžu strachom trpieť celý život. Existujú ľudia s citlivou povahou, ktorí často prežívajú zážitky veľmi intenzívne. Často krát sa takáto povaha prejaví už v detstve. Mimulus môže pomáhať ustráchaným deťom, ktoré sa boja ísť do kolektívu. Sú to deti šikovné a nadané, no omnoho citlivejšie ako ostatné.

Mimulus sa často kombinuje s esenciou Larch na podporu sebavedomia. Strach, obavy a nedostatok sebavedomia často spolu súvisia.

Mimulus podporuje spracovanie strachu. Pomocou tejto Bachovej esencie získate nad situáciou nadhľad, lepšie pochopíte prečo vznikajú vaše obavy a dokážete im čeliť.

Mimulus sa užíva pri:

  • strachu z pomenovateľných vecí
  • pri neschopnosti čeliť strachu
  • pri precitlivelej povahe
  • nedostatku nadhľadu nad situáciou

mimulus carodejka skvrnita

Únava, slabosť a vyčerpanie

Olive – Oliva európska

Druhou najobľúbenejšou Bachovou esenciou je Oliva. Rieši pocity totálneho vyčerpania po fyzickej aj psychickej stránke. Skúsenosti našich zákazníkov hovoria, že im Oliva pomohla pri vyčerpaní z namáhavej práce, štúdia, osobných problémov.  Užíva sa aj po dlhej chorobe ako podpora rekonvalescencie.

Oliva je nápomocná pri:

  • stavoch totálneho vyčerpania
  • enormnej námahe
  • keď sú energetické rezervy vyčerpané
  • pri potrebe dlhého spánku

bachove esencie olive oliva europska

Záchvaty paniky – ako ich zvládnuť

Rock rose - Devätorník peniažtekovitý

Tretia najpoužívanejšia Bachova esencia je Rock Rose. Táto Bachova esencia pomáha prekonávať stavy paniky. Sú to prípady náhlych nehôd, nepríjemných zážitkov. Ste buď priamym účastníkom alebo svedkom takejto udalosti, ktorá vo vás zanechala pocit bezmocnosti. Stav paniky vám odoberá silu a zrazu neviete, ako sa s tým vyrovnať.

Tieto pocity vyjadrujú stav Rock Rose:

  • pocit bezmocnosti
  • neschopnosť racionálne rozmýšľať
  • sklon k panike a unáhleným rozhodnutiam

Rock Rose podporuje vnútornú rozvahu. Stabilizuje emócie a nasmeruje vás späť k rozvážnemu mysleniu. Pomôže vám uvedomiť si, že všetko smeruje k dobrému koncu. Môže sa stať, že niekedy to zistíme až oveľa neskôr. Rock Rose je súčasťou Rescue Remedy Krízovej esencie.

bachove esencie rock rose devatornik peniaztekovity 

 

Ako prestať príliš premýšľať

White Chestnut - Biely gaštan

White Chestnut súvisí s myšlienkovými pochodmi a spánkom. Neustále myšlienkové pochody sú veľmi vyčerpávajúce. Obľúbenosť Bieleho gaštanu naznačuje ako veľmi nás trápia rôzne starosti.

Hľadáme riešenia pre každodenné problémy, myslíme na budúcnosť a niekedy sme tak pohltený myšlienkami, že z tohto procesu nevieme vystúpiť. Nezastaviteľný tok myšlienok má negatívny vplyv na spánok. Naša myseľ by mala byť pred spaním kľudná. Len tak zaspíme pokojne a spánok nám dodá novú silu. White Chestnut je súčasťou Rescue Night Bachových kvapiek na spanie.

Aké pocity charakterizujú White Chestnut ?

  • nezastavitelné myšlienkové pochody
  • neustále premýšľanie nad problémami
  • neschopnosť prestať premýšľať aj v noci

bachove esencie white chestnut biely gastan

 

Strach z niečo ale neviem z čoho

Aspen – Topoľ osikový

5. najpoužívanejšia Bachova esencia Aspen Topoľ osikový  rieši neurčitý strach, ktorý nevieme pomenovať. Pociťujete obavy, no na otázku „Čoho sa bojíš ?“ odpovedáte „Ja neviem“. Presne takéto stavy pokrýva Aspen – Topoľ. Neurčitý strach sa mení na úzkosť, pocit zvierania až paniku. Pocit, že nevieme vyjadriť, čo to spôsobuje, je veľmi frustrujúci.

Pri ktorých pocitoch užívať Aspen ?

  • obavy, že sa stane niečo zlé
  • nevysvetliteľná úzkosť
  • neopodstatnené zlé predtuchy

bachove esencie aspen topolo osikovy

Našli ste aj vy niektorý zo svojich pocitov v týchto charakteristikách ?  Alebo sú vaše problémy trošku iné ? Pre správny výber Bachových kvapiek je potrebné trošku porozumieť sám sebe. Nájdite si chvíľku čas na zamyslenia sa nad svojimi pocitmi, možno prídete na niečo zaujímavé.