Ako úspešne zvládať skúškové obdobie

Zvládanie skúškového obdobia môže byť naozaj náročné, a preto je dôležité mať stratégiu, ako si udržať zdravie, sebavedomie a psychickú pohodu. Existuje viacero možností ako si v tomto náročnom období poradiť so stresom, napätím a úzkosťou. Pre úspešnú prípravu na skúšky je dôležité mať dobrú koncentráciu, pamäť a sebadôveru. Príroda nám našťastie pomáha aj v tomto smere a ponúka bylinky, ktoré majú výborné účinky pri zvládaní stresu a zlepšenie sústredenia.

Ako úspešne zvládať skúškové obdobie

1. Plánovanie a organizácia

Vytvorte si realistický študijný plán, ktorý zohľadní vaše silné stránky a slabé stránky. Rozdeľte si učivo na menšie časti a nastavte si ciele na každý deň. Takto budete postupovať systematicky a uvidíte správny progres v zvládaní učiva.

2. Bachove esencie na skúšky

Ako sme spomenuli, Bachove esencie môžu byť účinnou podporou pri zvládaní stresu.

Najvhodnejšie Bachove esencie na skúškové obdobie sú:

  • Larch na sebadôveru
  • Aspen proti úzkosti
  • Rock Rose na stavy paniky
  • Clematis pre sústredenie
  • Elm na preťaženú myseľ

Tieto prírodné esencie môžu pomôcť zmierniť emocionálne napätie a zlepšiť mentálnu pohodu.

Ideálna je hotová zmes Bachových esencií Exams – Skúšky. Obsahuje všetky potrebné esencie na zvládanie skúšok. Dodávajú odvahu, sebavedomie a pozitívne myslenie. Aby ste sa na skúšky mohli dobre pripraviť, dôležitý je vnútorný pokoj a systematická príprava. Ďalšie Bachove esencie, ktoré vám pomôžu sú hotové zmesy Stres a Sebadôvera.

Stres zo skúšok

Ak vás trápi tréma a veľký stres priamo pred skúškou, pomôže vám Rescue Remedy – Bachove kvapky na stres a paniku. Zvoľte klasické Rescue Remedy kvapky bez alkoholu. Obľúbené sú klasické kvapky s kvapátkom, no pre rýchlu aplikáciu môžete využiť aj Bachove kvapky v spreji.

Praktické sú aj pastilky s Bachovými esenciami, ktoré môžete mať pri sebe počas skúšok. Rescue Remedy kvapky s vitamínmi poskytujú zmiernenie stresu a podporujú nervovú sústavu vďaka obsahu vitamínov – RR plus kvapky s vitamínmi.

skúšky_1

3. Aromaterapia

Svieže citrusové vône, ako sú grapefruit, citrón, mandarinka a pomaranč, môžu podporiť sústredenie a zredukovať úzkosť. Rozptýlenie týchto vôní vo vašom študijnom prostredí môže mať pozitívny vplyv na vašu náladu a produktivitu. Vyberte si kvalitné čisto prírodné éterické oleje. Využívajú v difuzéry, ako aroma roll ony alebo osviežovače vzduchu.

Dôležité je rozptýliť molekuly esenciálnych olejov vo vzduchu a postupne ich inhalovať vo veľmi malej koncentrácii. Pre rýchlejší účinok môžete privoniavať priamo k fľaštičke. Príjemné vône dotvárajú študijnú atmosféru a dobrú náladu pri učení.

4. Správny pitný režim

Dostatočný príjem tekutín je kľúčový pre udržanie optimálnej funkcie mozgu. Vyhnite sa nadmernému pitiu kofeínových nápojov, ktoré môžu viesť k dehydratácii a zvýšenej úzkosti. Namiesto toho sa sústreďte na bylinkové čaje a kávy bez kofeinu napr. ajurvédsku kávu Brahmi na podporu koncentrácie a pamäti.

5. Ajurvédske bylinky na podporu koncentrácie a pamäte

Brahmi a Ashwagandha sú známe svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré môžu podporiť zvládanie stresu, zlepšiť pamäť a podporiť celkové duševné zdravie. Tieto skvelé ajurvédske bylinky nájdete v rôznych bylinných čajoch, výživových doplnkoch alebo v káve.

6. Vyvážená strava

Zabezpečte, aby vaša strava bola bohatá na vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre funkciu mozgu. Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa napríklad v rybách a ľanových semienkach, sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a podporujú zdravie mozgu.

7. Fyzická aktivita a pohyb vonku

Pravidelné cvičenie, dokonca aj krátka prechádzka, môže pomôcť znížiť stres, zlepšiť náladu a zvýšiť energiu. Pre optimálne fungovanie mozgu je dôležitý pohyb na čerstvom vzduchu. Miestnosť kde sa učíte často vetrajte.

8. Dostatok spánku

Nezanedbávajte spánok, aj keď máte veľa učenia. Kvalitný odpočinok je kľúčový pre konsolidáciu pamäti a celkovú pohodu. Nedostatok spánku významne znižuje schopnosť koncentrácie bdelosť myslenia. Výborným pomocníkom pre kvalitný spánok sú Bachove kvapky na spanie Rescue Night. obsahujú kľúčovú esenciu pre pokojnú myseľ a to White Chestnut - Biely gaštan. Táto Bachova esencia zastavuje neustály kolobeh myšlienok, ktoré vám znemožňujú zaspať.

Pamätajte, že každý je jedinečný, a preto je dôležité nájsť kombináciu stratégií, ktoré najlepšie vyhovujú práve vám. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prístupmi a nezabudnite si tiež dopriať čas na relax a odpočinok.