PMS syndróm – ako si s ním poradiť pomocou Bachovej terapie

PMS je skratka pre predmenštruačný syndróm. Označuje sa tak súbor príznakov, ktoré ženy pociťujú v období pred menštruáciou.

Tieto príznaky sú veľmi rôznorodé a zahŕňajú fyzické aj psychické prejavy. Mnoho žien sa počas PMS sťažuje hlavne na psychické problémy a práve na tie výborne zaberajú Bachove kvetové esencie. Tým že Bachove kvety sú priamo zamerané na negatívne psychické stavy, výborne pokrývajú symptómy súvisiace z PMS. Žiť bežný život niekoľko dní s PMS príznakmi je náročné a žene sa vždy uľaví, keď konečne príde menštruácia a tieto stavy vymiznú.

Všetky bežné povinnosti a aj strarosti v rodine a v práci sa v PMS stávajú neprekonateľným problémom. Maličkosti dokážu ženu podráždiť, trpezlivosť sa vytráca a všetko potrebuje mať hneď ak rýchlo. Ak veci nefungujú podľa predstáv objavia podráždené reakcie, ktoré si odnesú deti alebo partner. V práci sa nedokážete sústrediť a návaly povinností vzbudzujú depresiu a nechuť vôbec niečo začínať.

Ako sa popasovať s týmito príznakmi? Vyberte si niektorú Bachovu esenciu, korá najlepšie pokrýva vaše pocity alebo zvoľte hotovú zmes, ktorá obsahuje už viacero esencií.

Výhodou Bachovej terapie je jemné pôsobenie na psychiku bez potreby užívať lieky. Je to jednoduchá a účinná pomoc z prírody, ktorá na ženy ako citlivé bytosti veľmi dobre pôsobí.

Bachove kvapky na PMS - ktoré symptómy pomáhajú riešiť:

  • depresia, melanchólia, smútok
  • beznádej, apatia, nechuť do života
  • návaly hnevu, negatívne prejavy
  • stres, napätie, podráždenosť
  • neschopnosť kontrolovať svoj hnev
  • výkyvy nálad
  • bezdôvodný plač
  • precitlivelosť, neprimerané reakcie

pms syndrom bachove kvapky

Vhodné Bachove esencie na predmenštruačný syndróm:

Scleranthus - zbavte sa výkyvov nálad

Scleranthus Bachova esencia sa používa pre nestabilite nálad. Užívajte ho, keď vaša nálada kolíše a prežívate celé spektrum emócii – od radosti a smiechu až k smútku a plaču. Výkyvy nálada sa prejavujú aj neschopnosťou sa rozhodnúť. Nič sa vám nezdá dobré, pociťujete nepokoj a neustále meníte názor. Práve počas PMS žena často mení názory, ktoré prekvapujú aj okolie, mení štýl oblečenia alebo má zvláštne chute do jedla, ktoré predtým nemala. Scleranthus dodáva stabilitu v myšlienkových pochodoch.

Mustard – predmenštruačná depresia

V období pred menštruáciou sa u žien často objavuje depresia. Môže za to zmena hormonálnej hladiny po ovulácii ako aj väčšia citlivosť na podnety v okolí. Prežívanie emócií je v období pred menzesom intenzívnejšie. Ak vás trápia depresívne stavy, melanchólia, smútok, beznádej, užívať Bachovu esenciu Horčica – Mustard. Pozdvihuje náladu a odstraňuje čierne temno z mysle.

Impatiens – netrpezlivosť ak veci plynú pomaly

Niektoré ženy sú v období pred menzesom plné energie a zvládajú riešiť veci, ktoré inokedy odkladajú. Návaly aktivity v práci aj doma sa stávajú extrémne a môže sa stať, že žena je frustrovaná ak vecí plynú pomaly a dostáva sa do konfliktu s okolím. Chcú všetko robiť rýchlo a to isté očakávajú od ostatných. Ak sa v PMS stávate príliš impulzívna a netrpezlivá, užívajte Impatiens.

Holly – hnev a negatívne pocity voči ostatným

Máte pocit, že ste celkom príjemný a milý človek, no pred menštruáciou sa z vás stáva negatívna až agresívna osoba? Môže to súvisieť práve s PMS syndrómom. Ak pociťujete hnev, agresivitu voči ostatným užívajte Bachovu esenciu Holly. Pomôže vám zbaviť sa agresivity aj ostatných negatívnych pocitov.

Cherry plum – strata sebakontroly nad svojim správaním

Ak sa vám stáva, že počas PMS nedokážete držať pod kontrolou svoje prejavy ako kričanie, nadávanie, výbuchy hnevu a podráždenosti, užívajte Cherry plum. Táto Bachova esencia pomáha pri neprimeraných reakciách až hysterických prejavoch.

Hornbeam – sklon k apatii

Tak ako sa u niektorých žien prejavuje obdobie pred menštruáciou nadmernou aktivitou, u vás to môže byť pravý opak a to sklon k apatii. Doslova vás opúšťa sila niečo robiť a dostávate sa do absolútnej letargie. Bachova esencia Hornbeam podporuje motiváciu k bežným činnostiam doma aj v práci. Ľahšie s ňou prekonáte nevyhnutné povinnosti, keď vás opúšťajú sily.

Beech – pocity netolerancie voči ostatným

Počas PMS vás na ostatných vytočí aj najmenšia maličkosť. Nie ste schopná tolerovať rôzne prejavy ostatných ľudí, je to pre vás extrémne obťažujúce. Bachova esencia Beech zmierňuje túto netoleranciu podporuje láskavejší pohľad na druhých. Počas PMS sa tento stav môže ešte viac prehĺbiť v dôsledku čoho sa z vás stane doslova nepríjemná osoba. Beech vám pomôže lepšie porozumieť druhým a podporí schopnosť akceptovať ich takých akí sú.

Okrem samosatných Bachových esencií sú výborným a rýchlym riešením aj hotové zmesi Bachoviek. Máte v nich už nakombinované viaceré esencie a to vám urýchly výber.

Pri PMS môžete potrebovať zmes Bachových esencií:

Pomocou Bachových kvetových esencií sa predmenštruačný syndróm stane obdobím, kedy dokážete viac pracovať na sebapoznaní a rozvoji osobnosti. Uvedomíte si svoje vlastnosti a to ako sa prehlbujú alebo menia pod vplyvom vášho cyklu.

Bachovky vám nielenže uľahčia bežné fungovanie, ale posunú vás v živote ďalej ako jedinečnú osobnosť, ktorou ste.

Skvelou možnosťou ako si spríjemniť obdobie pred menštruáciou je aromaterapia. Vyskúšajte kvalitné prírodné esenciálne oleje na uvoľnenie mysle aj tela. Aromaterapia sa výborne kombinuje s Bachovými esenciami a obe metódy môžete využiť spolu.